TISZTELT LÁTOGATÓ!
OLDALUNK MEGÚJUL!
KÉRJÜK LÁTOGASSON EL A
https://exclusiveswisswatches.hu/
CÍMRE!

Current offers


Az óra története 5.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Ez után a sok fejlesztés után már az órások rendelkezésére állt pontos, jól szabályozható, kompenzált billegő-rendszer. De a köznapi órák számára leginkább megfelelő gátszerkezetekkel még mindig nem rendelkeztek. Az orsójárat nagyon pontatlan volt, és a cilinderjárat sem igazán felelt meg precíziós zsebórák számára. Készült ugyan olyan cilinderjárat (Breguet találmánya), ahol a cilindert zafírból vagy rubinból készítették, és ezek precíziós kivitel mellett nagyon jó, esetenként akár hajóóra pontosságot is elértek, de nagyon drágák voltak, tömeggyártásuk pedig eleve reménytelen volt. A kronométer gátszerkezet bár kiválóan pontos volt, de mind ára, mind minimális ütésállósága miatt nem jelenthetett igazi megoldást a zsebórák számára. Végül az ingaóráknál már jól bevált Graham gátszerkezetet alapul véve a XVIII. század közepe táján Thomas Mudge (szintén Graham tanítványa) elkészítette az első horgony-gátszerkezetet. Az óra azonban nem volt tökéletes, mert bár nyugalomban nagyon pontos volt, de ha hordták, akkor rendszertelenül késett. Ennek okait kutatva rájöttek, hogy a mozgatás közbeni lökésektől a horgony kimozdul, és a horgonyvilla hozzáér a billegőtengelyhez, így fékezve azt. Ezt kiküszöbölendő 1825 körül Auguste Leschot az emelőköveket és a gátkerék fogait olyan módon alakította ki, hogy az a nyugvásban levő horgonyt - ha kismértékben kimozdulna - visszahúzza. Ez a húzószög, amelyet alkalmazva megszületett a ma ismert formájában horgony-gátszerkezetet. Ennek persze szintén tucatnyi variációja létezett, de az alapelve mindegyiknek ugyanaz. A különböző horgonyjáratokkal már igazán pontos és használható hordozható órát lehetett készíteni, megfizethető áron. Lássuk e gátszerkezetek leginkább előforduló három variációját:

Angol horgony-gátszerkezet: ez régebbi, könnyű megismerni a gátkerék hegyes fogairól. Ez a gyenge pontja is, ugyanis itt jobban kopik, mint a kampósfogú svájci és glashüttei horgony-gátszerkezet. A XIX. században igen gyakori és elterjedt volt, de a XX. században már nemigen használták. Egy kép a korai kivitelű változatáról, és a működést bemutató animáció:A kampósfogú svájci és a glashüttei horgony-gátszerkezet elvében megegyezik az angol horgony-gátszerkezettel, de formailag eltér egymástól. Amúgy a glashüttei csak apróságokban különbözik a svájci horgonytól, első ránézésre leginkább azt lehet észrevenni, hogy a határoló peckek nem az óra alaplemezébe vannak ütve, hanem magában a horgonyban van egy pecek, amelyet egy az alaplemezbe fúrt lyuk határol. De XX. századot már igazán csak a svájci horgony élte meg és szinte egyeduralkodóvá vált, így erről jöjjön egy kép, és a működést bemutató animáció:A svájci horgony-gátszerkezet fő elemei:

1: Gátkerék, 2: Horgonyvillaszár, 3: Kimenő emelőkő, 4: Bemenő emelőkő, 5: Horgonyvilla, 6: Biztonsági pecek 7: Biztonsági tárcsa, 8: Billegő tengely alsó csapja, 9: Vezetőtárcsa, 10: Vezetőkő, 11: Határpeckek

A svájci horgony igen jól bevált. Még hadihajók számára készült hajóórában is alkalmazták, mert jól bírja a rázkódást (ágyúzás stb.), amit a kronométer gátszerkezet nagyon nem komál. A gondosan elkészített svájci horgony-gátszerkezet azonban nem a legolcsóbb, és különösen nem volt az a XIX. században. Ezért Roskopf kifejlesztette a róla elnevezett Roskopf féle pecek-gátszerkezetet (az órások gyakran stiftesnek hívják). Ez ugyanazon elven alapul, mint az előbbiek, de egy sárgaréz gátkereke van, és a horgonyba ütött acélpeckek (stiftek) helyettesítik a horgonyköveket. Ez olcsóbban állítható elő, és a mai napig gyakorlatilag az összes mechanikus ébresztőórában és az olcsóbb karórákban ez van. Elvileg akár ugyanolyan pontos is lehetne, mint svájci vagy angol horgony-gátszerkezet, de mivel eleve olcsóbb órába szánták őket, ezért egyszerűbb billegőt és gyengébb, pontatlanabb általános kivitelezést párosítanak ezekkel a szerkezetekkel, amelyek így általában nem is olyan pontosak, nem is olyan tartósak, mint a svájci horgonyok. Egy kép a pecek-gátszerkezetről (ha nincs kedved belenézni egy ébresztőórába), pirossal jelölve a két pecek:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14